A SZÉKESFEHÉRVÁRI FELSŐVÁROSI SZENT SEBESTYÉN FOGADALMI TEMPLOM ORGONÁJÁÉRT
KÖSZÖNTŐ
SZENT SEBESTYÉN TEMPLOM - SZÉKESFEHÉRVÁR
BEZÁKNÉ BRAUN BERNADETT születése óta a Felsővárosban él, kicsi gyermekkora óta a Szent  Sebestyén templomba jár, itt kezdett érdeklődni a számára legcsodálatosabb hangszer, az orgona  iránt.   Először zongorázni kezdett Dóczi Istvánné Sárika néninél, majd Somorjai Ferenc tanítványa lett, de  az orgona egyre jobban vonzotta, míg végül 1993-ban az akkor idekerült kántor, Vadászy László  kezdte orgonálni tanítani, később Izinger Attila oktatta. Még általános iskolás volt, amikor az első májusi litániát kísérte. Jelenleg „beugró-kisegítő”  kántorként működik itt a Felsővárosi templomban, de évekig orgonált nyári időszakban  Balatonfüreden, Paloznakon, főiskolás évei alatt Győrben, és besegített Isztiméren, Bodajkon,  Balinkán is. Legszívesebben egyházzenét és Bach-műveket játszik. A mai nap az első, hogy koncerten közreműködik, amit két kicsi gyermeke mellett azért vállalt, mert  részese szeretne lenni ennek a fantasztikus kezdeményezésnek, amely a számára oly kedves  felsővárosi orgonának a felépítésére irányul.
Orgonatörténet Orgonatörténet Koncertek Koncertek Hangfelvételek Hangfelvételek Galéria Galéria Támogatás Támogatás Kapcsolat Kapcsolat
A SZENT SEBESTYÉN TEMPLOM ORGONISTÁI Bezákné Braun Bernadett, Fux István, Moharos Sándor, Szarka Andrea, Vadászy Barbara, Vadászy László
FUX ISTVÁN háromgyermekes családapaként és kántor-tanító-hittanárként hosszú utat járt meg.   A Veszprém Egyházmegyei Kántorképzőn kiváló tanárai voltak: a Dobszay László jeles egyházzene  kutató tanítványától, Dibusz Ferenctől kezdve Rostetter Szilveszter, Rostetterné Nagy Rita, Fiedler  Magdolna, Csáky Rózsikáig. Itt kapta meg mindazt, ami egy XXI. századi kántor számára szükséges:  az értékmentés és hagyományőrzés küldetését. 1995-óta kántorizál és kórust vezet: szülőfalujában Kolontáron 2001-ig orgonált és a Kolontári  Gyermekkórust vezette, majd Csékút, Pagragkút, Halimba, Öcs, Szőc, Nyirád szolgálati helyeken  2010-ig működött, és itt megalapította a nyirádi Magnificat Kórust. Jelenleg Székesfehérvár  Felsővárosi Szent Sebestyén templom liturgikus szolgálatában segédkezik. A veszprémi évek hatására több év munkájaként a kolontári egyházi énekeket összegyűjtötte,  szövegét és dallamát elemezve visszakereste őket (századokban visszanyúlva) első nyomtatott  formájukig. A mai napig gyűjti szolgálati helyein a népzenei énekkincseket.   Küldetését Prohászka Ottokár szavai foglalják össze: „Magasból kell jönni, hogy az Isten dicsőségét énekeljük, magasban kell otthon lenni, hogy szívünk,  lelkünk, egyéniségünk Isten dicsőítő éneke legyen.”
MOHAROS SÁNDOR 1996-től orgonál rendszeresen a templomban szentmiséken és más  szertartásokon. A székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában tanult orgonát Tóka Szabolcsnál, dr. Hellenbach Dénesnél és Korb Tamásnál. Szívesen foglalkozik kamarazenével is, és örömmel látja el  hangszeresek, énekesek és kórusok orgona- vagy zongorakíséretét is. A Ciszterci Szent István  Gimnáziumban tanít.   Hittel vallja: „Minden nemzedéknek megvan a saját maga felelőssége. Az előttünk járók a háború  utáni évtizedekben a romokat eltakarították, és erejüket megfeszítve, nem kis áldozatokat hozva  létrehozták a semmiből ezt a hangszert. Nekünk is kell tennünk valamit, hogy az utánunk jövők ne  mondhassák, hogy ez a nemzedék nem tett semmit, nem használta ki a fejlesztési lehetőségeit.”
SZARKA ANDREA szólisták és kórusok zongora- és orgonakísérője. A Zeneiskolában Peresztegi Nagy  Istvánné, majd Lengyel Viktorné voltak a zongoratanárai, szolfézsból kitűnő képzést kapott Neumann  Ede tanár úrtól. Édesapja, Szarka László, egykori kántorunk tanítása nyomán egyházzenei feladatokat is ellát. A Székesfehérvári Primavera Kórus és a Budapesti Monteverdi Kórus szoprán énekese. A  Teleki Blanka Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, csillagász. Életében a kulcsszó: a  harmónia. Égen és földön.   A Felsővárosi Szent Sebestyén templomért jótékonysági koncertsorozatot szervez, szívügye a Gergely Ferenc orgonaművész által tervezett orgona teljes megépítése.
VADÁSZY BARBARA nyolc évesen kezdett zongorázni dr. Hellenbach Dénes tanítványaként, majd a  zeneiskolában Kovácsné Vrestyák Katalinnál folytatta zongoratanulmányait. Orgonatanulmányait  2001-ben kezdte meg a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában. Ugyanebben az évben  felvételt nyert a Zeneművészeti Szakközépiskolába is orgona szakra, ahol sikeresen érettségizett.  Tanárai voltak Korb Tamás, Teleki Miklós, Marosvári Péter és Németh Csaba. Nyolc évig Bodajkon  teljesített kántori szolgálatot. Jelenleg az Általános Vállalkozási Főiskola végzős hallgatója, emellett a  Primavera Kórus énekese.
VADÁSZY LÁSZLÓ az orgona szerelmese, szakértője, és kiemelkedő orgonista. Tíz évesen Bodajkon  kezdett orgonálni, majd székesfehérvári zongoratanárai voltak Büki Géza és Somorjai Ferenc.  Budapesti orgonatanulmányait Baróti István és Gergely Ferenc orgonaművészek irányításával  végezte. A Budapesti Orgonaüzemben orgonaépítéssel foglalkozott, s a székesfehérvári Primavera  Kórus alapító tagjaként Pestről járt le Fehérvárra a kóruspróbákra. Basszus énekes, magánéneket  tanult Walter Kornélnénél. Tizenöt éven át volt templomunk kántora és karnagya. A kántorképzőben  orgonát tanított, emellett a Bazilikában dr. Hellenbach Dénest követően néhány évig szintén  kántorként tevékenykedett. Rendkívül tehetséges énekes és zenész, s kiváló zenei hallásával  hangszerek hangolását is végzi.
(2013)