A SZÉKESFEHÉRVÁRI FELSŐVÁROSI SZENT SEBESTYÉN FOGADALMI TEMPLOM ORGONÁJÁÉRT
KÖSZÖNTŐ
SZENT SEBESTYÉN TEMPLOM - SZÉKESFEHÉRVÁR
BEZÁKNÉ BRAUN BERNADETT először zongorázni kezdett Dóczi Istvánné Sárika néninél, majd  Somorjai Ferenc tanítványa lett, de az orgona egyre jobban vonzotta, míg végül 1993-ban az akkor  felsővárosra került kántor, Vadászy László kezdte orgonálni tanítani, később Izinger Attila oktatta.  Jelenleg „beugró-kisegítő” kántorként működik itt a Felsővárosi templomban, de évekig orgonált nyári  időszakban Balatonfüreden, Paloznakon, főiskolás évei alatt Győrben, és besegített Isztiméren,  Bodajkon, Balinkán is. Legszívesebben egyházzenét és Bach-műveket játszik. Fellépéseivel részese  szeretne lenni ennek a fantasztikus kezdeményezésnek, amely a számára oly kedves felsővárosi  orgonának a felépítésére és a templom felújítására irányul.
Orgonatörténet Orgonatörténet Koncertek Koncertek Hangfelvételek Hangfelvételek Galéria Galéria Támogatás Támogatás Kapcsolat Kapcsolat
FUX ISTVÁN háromgyermekes családapaként és kántor-tanító-hittanárként hosszú utat járt meg.   A Veszprém Egyházmegyei Kántorképzőn kiváló tanárai voltak: a Dobszay László jeles egyházzene  kutató tanítványától, Dibusz Ferenctől kezdve Rostetter Szilveszter, Rostetterné Nagy Rita, Fiedler  Magdolna, Csáky Rózsikáig. Itt kapta meg mindazt, ami egy XXI. századi kántor számára szükséges:  az értékmentés és hagyományőrzés küldetését. 1995-óta kántorizál és kórust vezet: szülőfalujában Kolontáron 2001-ig orgonált és a Kolontári  Gyermekkórust vezette, majd Csékút, Pagragkút, Halimba, Öcs, Szőc, Nyirád szolgálati helyeken  2010-ig működött, és itt megalapította a nyirádi Magnificat Kórust. Jelenleg Székesfehérvár  Felsővárosi Szent Sebestyén templom liturgikus szolgálatában segédkezik. A kolontári egyházi énekeket összegyűjtötte, szövegét és dallamát elemezve visszakereste őket  (századokban visszanyúlva) első nyomtatott formájukig. A mai napig gyűjti szolgálati helyein a  népzenei énekkincseket.  Küldetését Prohászka Ottokár szavai foglalják össze: „Magasból kell jönni, hogy az Isten dicsőségét énekeljük, magasban kell otthon lenni, hogy szívünk,  lelkünk, egyéniségünk Isten dicsőítő éneke legyen.”
MOHAROS SÁNDOR 1996-től orgonál rendszeresen a templomban szentmiséken és más  szertartásokon. A székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában tanult orgonát Tóka Szabolcsnál, dr. Hellenbach Dénesnél és Korb Tamásnál. Szívesen foglalkozik kamarazenével is, és örömmel látja el  hangszeresek, énekesek és kórusok orgona- vagy zongorakíséretét is. A Ciszterci Szent István  Gimnáziumban tanít.   Hittel vallja: „Minden nemzedéknek megvan a saját maga felelőssége. Az előttünk járók a háború  utáni évtizedekben a romokat eltakarították, és erejüket megfeszítve, nem kis áldozatokat hozva  létrehozták a semmiből ezt a hangszert. Nekünk is kell tennünk valamit, hogy az utánunk jövők ne  mondhassák, hogy ez a nemzedék nem tett semmit, nem használta ki a fejlesztési lehetőségeit.”
SZARKA ANDREA szólisták és kórusok zongora- és orgonakísérője. A Zeneiskolában Peresztegi Nagy  Istvánné, majd Lengyel Viktorné voltak a zongoratanárai, szolfézsból kitűnő képzést kapott Neumann  Ede tanár úrtól. Édesapja, Szarka László, egykori kántorunk tanítása nyomán egyházzenei feladatokat is ellát. A Székesfehérvári Primavera Kórus és a Budapesti Monteverdi Kórus szoprán énekese. A  Teleki Blanka Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, csillagász. Életében a kulcsszó: a  harmónia. Égen és földön.   A Felsővárosi Szent Sebestyén templomért jótékonysági koncertsorozatot szervez, szívügye a Gergely Ferenc orgonaművész által tervezett orgona teljes megépítése.
VADÁSZY BARBARA nyolc évesen kezdett zongorázni dr. Hellenbach Dénes tanítványaként, majd a  zeneiskolában Kovácsné Vrestyák Katalinnál folytatta zongoratanulmányait. Orgonatanulmányait  2001-ben kezdte meg a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában. Ugyanebben az évben  felvételt nyert a Zeneművészeti Szakközépiskolába is orgona szakra, ahol sikeresen érettségizett.  Tanárai voltak Korb Tamás, Teleki Miklós, Marosvári Péter és Németh Csaba. Nyolc évig Bodajkon  teljesített, jelenleg vasárnaponként Válon teljesít kántori szolgálatot. Magánének-tanárai voltak:  Jónás Krisztina, Gáti István és Somogyi Eszter. Jelenleg az Általános Vállalkozási Főiskola végzős  hallgatója, emellett a Primavera Kórus énekese.
(2014) 
GEDE LÁSZLÓ zenész családban született 1976-ban, édesapja katona karmester Székesfehérváron,  nagybátyja katonazenész, édesapja atyai nagybátyja a Johannesburgi Rádiózenekar klarinétosa, a  Dublin-i Zeneakadémia professzora, Ferencsik János egyik legközelebbi barátja volt. László egy  kislány édesapja. 1988-ban kezdte tanulmányait az Állami Zeneiskolában tenor hangszeren, később a Hermann László Zeneiskola növendéke harsona tanszakon. Tanárai: Kodreamu  Mirca, Payr Henrik,  Kovács Tamás. A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar életébe 1990-ben kapcsolódott be, melynek  mai napig tagja, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület alapító tagja. Az eltelt  időszakban számos koncerten lépett fel Magyarországon is, valamint Európa számos országában:  Ausztria, Németország, Lengyelország, Anglia, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Oroszország. A Vasvári Pál Gimnázium ének-zene tagozatán érettségizett. Szívesen kamarazenél zenekari társaival. Az indulók szerelmese. A Corpus Rézfúvós Kvartett életre hívója, alapítója 1993-ban, mellyel 1996-   ban országos kamarazenei verseny első díjazottjai lettek, valamint Székesfehérvár testvérvárosában, a lengyelországi Opole-ben Magyarországot képviselték.
ZSÉDELY TAMÁS a Ciszterci Szent István Gimnázium végzős tanulója. Tíz éve trombitál a Hermann  László Zeneiskolában. Jelenleg a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekarban és a zeneiskola  fúvószenekarában is játszik. Pár éve, hogy még jobban feldobja a gimnázium zenei életét, alakított  egy kis zenekart. Mivel a kottákat nagyon nehéz lett volna beszerezni egy félig fúvós és félig vonós  zenekarra, ezért ő írta át zenekarra a kottákat A zenekarral a Fejér Megyei Diáknapokon Kamarazene kategóriában „ezüst” minősítést értek el, melyre nagyon büszke. Zeneszeretete nem csak ezekben  nyilvánul meg, hanem abban is, hogy énekel a cisztercis énekkarban, valamint a Vox Mirabilis  Kamarakórusban is. Már kisebb korában eldöntötte, hogy zenész szeretne lenni, ezért néhány éve  zeneiskola B tagozatos növendéke, így emelt szinten tanul zenét. Érettségi után zeneművészeti  egyetemre jelentkezik, és trombitatanár szeretne lenni.  
RADICS ÉVA számára a székesfehérvári Ének-Zenei Általános Iskolától a Vasvári Pál Gimnázium  énektagozatán át egyenes út vezetett a zenésszé váláshoz. A Pécsi Tudományegyetemen végzett  ének-karvezetőként, emellett magánénekesi tanulmányokat folytatott. Férjével és két kislányával tíz  évig Japánban élt, ahol kórust vezetett. Sok japán kórust tanított is, hiszen a világban a Kodály-   módszer követői között a japánok az első helyen állnak.  Emellett aktívan énekelt, leginkább barokk  és reneszánsz művekben. Hálás a sorsnak, hogy folytathatja a japán nyelv tanításával  megfűszerezett munkát itthon is. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban ének-zenét tanít, kórusokat  vezet, ezen kívül énekes szólistaként is van lehetősége szerepelni. Énekel a város több kórusában is: a Primavera Kórusban, a Bástya Kórusban, valamint a hat tagú MusiColore Énekegyüttes szoprán  énekese és művészeti vezetője.
REINER RENÁTA ének-zene tanár és karvezető.  Zenei tanulmányait a tapolcai Bárdos Lajos Általános  Iskola zenei tagozatán kezdte. Hét éves korától a zeneiskolában gitározni tanult. Gitáron gyakran  kíséri kórusát és gazdagítja énekóráit. Büszke rá, hogy kicsiként Barsi Ernő tanár úrnak énekelt, aki  nagyon dicsérte, és kiemelte a többi énekes gyermek közül. Főiskolai tanulmányait a szombathelyi  Berzsenyi Dániel Főiskolán ének-zene-karvezető szakon végezte. Baracskán tanít, kórust vezet. A Primavera kórus szoprán énekese.  
 ÉS
A SZENT SEBESTYÉN TEMPLOM
BARÁTAIK
ORGONISTÁI